Jakie temperatury są odpowiednie do wędzenia poszczególnych produktów?


Wędzenie to niezawodna metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym oraz rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Produkty wędzone są także doskonałym sposobem na pełen witamin, smaczny a przede wszystkim wolny od konserwantów posiłek. W jaki sposób kompleksowo przygotować się do wędzenia potraw oraz w jakiej temperaturze powinno się wędzić poszczególne produkty?

Mięso

Wędzenie mięsa zazwyczaj odbywa się dwoma metodami – na zimno oraz na ciepło. Każdą z tych metod charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od wybranej przez nas metody, musimy:

  • decydując się na sposób wędzenia na ciepło, wybieramy jednocześnie krótszy czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa przeważnie od pół godziny do maksymalnie dwóch godzin zegarowych oraz przebiega w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
  • gdy zdecydujemy się na metodę wędzenia na zimno, musimy być gotowi na bardziej złożony proces, niż w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno potrzebuje także więcej czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może trwać nawet kilka dni.

Każdy z wymienionych wyżej procesów musi być także wykonywany w prawidłowej wilgotności.

Ryby

Wędzone ryby są pysznym daniem serwowanym nie tylko nad morzem. Dużo ludzi decyduje się na wędzenie ryb w samodzielnie zbudowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wcześniej opisanego wędzenia mięsa. Spoosby również są dwa: na zimno oraz na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, należy pamiętać, aby temperatura podczas wszystkich etapów nie przekroczyła 44-55 stopni. Jest to idealna temperatura, w której uzyskamy odpowiedni efekt.

W jaki sposób zbudować przydomową wędzarnie

Zbudowanie przydomowej wędzarni jest zaskakująco łatwe. trzeba przygotować przede wszystkim drewno, którego chcemy użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na przygotowanie wędzarni istnieje wiele, każda z nich zależy od tego, jak chcemy wędzić i jaki budżet chcemy przeznaczyć na ten cel. Niezwykle ważnym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania dobrej temperatury i prawidłowej ilości dymu.