Elementy ozdobne pieca – drzwiczki


W ostatnich latach sporo osób stawia na kaflowe piece jako piękny detal wykończenia wnętrz, ale również dodatkowe ogrzewanie w zimne miesiące. To dzięki powracającej modzie na styl vintage. Takie piece zazwyczaj kojarzą nam się z dzieciństwem, najczęściej z wnętrzem nienowych kamienic. Teraz coraz chętniej są one budowane. Tego typu piece robione są ze specjalnie stworzonych kafli i niewątpliwie niektóre z nich można nazwać dziełami sztuki.

Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele posiadaczy działek w ogrodach zleca budowę również wędzarnie, grille, czy piece do pieczenia pizzy i chleba. Taka zabudowa też może być pięknym dopełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o staranne elementy jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Wybudowanie czy to pieca do pizzy czy wędzarni warto zlecić specjaliście. Jest to relatywnie nietrudna budowa, jednak trzeba zdawać sobie sprawę jak powinny być poprowadzone kominy. 

Osobista wędzarnia w ogródku – świeże mięsa

Sporo osób tęskni za wyjątkowym smakiem domowych wędlin. Szkoda, że produkowane przez sklepy mięsne nie przypominają naturalnych wyrobów naszych babć. Z tego powodu bardzo popularne stały się wędzarnie na prywatnych działkach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także pięknie się prezentować. Taka zabudowa na szczęście nie potrzebuje za dużo przestrzeni, z tego powodu może sobie na nią pozwolić prawie każdy będący w posiadaniu wolnego miejsca na działce. Przed zleceniem budowy specjaliście warto przede wszystkim zastanowić się do czego właściwie będziemy wykorzystywać piec? Inaczej buduje się wędzarnię do przyrządzania dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy ptaki. Dlatego budowę takiej konstrukcji warto zlecić specjaliście, który będzie umiał doradzić w najistotniejszych sprawach. Oczywiście niezwykłym uzupełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Mogą być one z kratką, szybką albo całkowicie osłonięte. Również wybór w przypadku ozdób zależy tylko i wyłącznie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

Piec chlebowy – gwarancja świeżego pieczywa

Nic nie smakuje tak dobrze jak osobiście upieczony chleb. A już z pewnością wykonany własnoręcznie i wypieczony w przydomowym piecu chlebowym. Posiadając odrobinę miejsca w przydomowym ogródku warto zdecydować się na taką zabudowę. W piecu chlebowym poza standardowym pieczywem można piec też placki, a także pizzę. Tak jak w sytuacji wędzarni, również postawienie pieca chlebowego należy zlecić profesjonaliście, który posiada lata doświadczenia i orientuje się jak muszą być poprowadzone komory. Oczywiście tego typu konstrukcja może zostać wykonana w wersji prostej, oraz rozbudowanej. Zależne jest to od finansów jakie posiadamy i miejsca jakim dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. W takiej sytuacji można dopasować osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku wszystko zależy od naszej fantazji i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Jak wygląda postawienie różnego typu pieców na własnej działce? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to piece, które można zrobić samodzielnie wykorzystując projekty dostępne w internecie. Jednakże należy zastanowić się – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby służył on nam wiele lat,  nie pękał, a materiały były odporne na duże wahania temperatur, warto go zlecić profesjonaliście. Będzie potrafił on dobrać nam odpowiednią konstrukcję do naszych wyobrażeń, ale również dobierze surowce z których taki piec powinien być wykonany. Zazwyczaj takie piece robione są na specjalne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i kolejno montowane. Na pewno koszt zależny jest od projektu, i użytych surowców. Dodatkowym kosztem jest również transport, którego cena zależny jest odległości.